Recenzie: Gameboard Of The Gods ( Age of X#1) de Richelle Mead

Recenzie: Gameboard Of The Gods ( Age of X#1) de Richelle Mead

Descriere:


 Într-un viitor alternativ distrus de extremişti religioşi, Justin March locuieşte în exil după ce a dat greş la slujba lui de investigator al grupurilor religioase şi întâmplărilor aparent supranaturale. Dar, Justin primeşte o a doua şansă când Mae cea frumoasă, dar mortală soseşte pentru a-l readuce în Republica Americii de Nord Unite.
Când Justin şi Mae sunt obligaţi să colaboreze pentru a desluşi un şir de sacrificii cu tematica aparent religioasă, ei vor descoperi curând că toate informaţiile aflate i-au expus unui pericol incredibil de grav. În timp ce investigaţia lor continuă, în întuneric se adună duşmani necunoscuţi şi puteri mai mari decât îşi pot imagina, pregătiţi să conducă o lume, în care oamenii nu sunt decât nişte piese pe tabla lor de şah.

'O scriitura atât de bună, mă tentează să cred în îngeri... sau într-un pact cu diavolul...'
 Rachel Caine, autoarea seriei Vampirii din Morganville

Recenzie (Roxana):
În primul rând, aş vrea să încep prin a menţiona că voi fi fană veşnica lui Richelle Mead. Pentru mine, ea va rămâne Regina (şi nu mă refer la Regina Angliei), deoarece aceasta autoare m-a cucerit complet cu seria Academia Vampirilor şi, vă rog să nu aruncaţi cu pietre în mine, mi-a cucerit inima, mintea şi sufletul cu Bloodlines. Nu vreau să deranjez pe nimeni cu comentariul meu, dar, sincer îmi place mult mai mult seria Bloodlines decât Academia Vampirilor, DAR aceasta reprezintă o părere personală şi gusturile nu se discută.

Revenind la discuţia anterioară, o respect şi ador pe Richelle Mead pentru imaginaţia şi talentul ei, cu toate acestea Georgina Kincaid nu a fost seria mea preferată, cel puţin nu primul volum care m-a făcut să devin reticenta în continuarea lecturii acestei serii şi chiar să achiziţionez seria AV (care va deveni una dintre seriile mele preferate). Luând în considerare această dezvăluire, trebuie să admit că eram în parte îngrozită, dar şi entuziasmată în privinţa debutului ei în lumea distopiei.

Da, oameni buni, pentru cei care nu aţi aflat încă, seria aceasta este o distopie (Jocurile Foamei, Divergent, Delirium, Spulberă-mă, Legend etc.), în plus face parte din categoria genului New Adult...
Luând în considerare coroborarea acestor factori vă puteţi imagina că am cedat în cele din urmă şi am achiziţionat acest titlu.
  Acum... 
În incipit, îi cunoaştem pe Justin March şi Mae Koskinen care sunt la fel de asemănători precum apa şi uleiul, noaptea şi ziua, câinele şi pisica, cu alte cuvinte cei doi nu au nimic în comun, cu excepţia faptului că amândoi lucrează pentru RUNA, un fel de CIA (serviciu de spionaj american) sau KGB (serviciu de spionaj rus), servicii secrete care beneficiază de mai multe sectoare - de la un simplu bodyguard până la funcţionari cu cele mai înalte funcţii... mai exact discutăm despre lumea spionilor - vă veţi întreba probabil de ce serviciile secrete ocupa un loc atât de important în societatea lor?
Aflaţi că şi în societatea noastră serviciile secrete sunt extraordinar de importante (da - chiar şi în cazul României, care plăteşte o sumă foarte importantă de bani din bugetul ţării pentru a asigura plata salariilor lor), dar revenim la acea întrebare pertinenta: de ce? 
Răspunsul este relativ simplu: puterea. Cele mai puternice imperii s-au construit cu ajutorul serviciilor secrete, care au adunat cât mai multe informaţii utilizate în scopul de a şantaja, mitui sau chiar ucide persoane, astfel au apărut şi au dispărut imperiile de a lungul timpului. Sigur, unele state au hotărât să facă abuz de aceste informaţii şi au folosit chiar şi forţa de constrângere a armatei sau chiar a statului, dar nu vreau să abordez aceasta polemică, doar să vă informez de importantă (încă din Antichitate şi până în prezent) a securităţii. 
Acestea fiind spuse, Mae este de asemenea un pretorian - nordic - (şi da, importanţă acestei noţiuni din istoria imperiului Roman se păstrează şi în acest caz, cu unele modificări prealabile), mai exact este o nobilă pur-sânge de rang înalt din partea comunităţii peninsulei Finice.
Un fapt interesant în privinţa originii ei este acela că ea nu este obligată să lucreze, de fapt este considerat un afront pentru familia ei atunci când un pretorian alege această cale, de aceea relaţia lui Mae cu mama ei este foarte încordată şi rece.
Aflându-ne la acest subiect, nici relaţiile lui Justin cu familia lui nu sunt mai călduroase, de fapt. Singura lui familie o reprezintă un nepot, Quentin, o soră extrem de dezamăgită de atitudinea, personalitatea dependenţa şi modul în care îşi desfăşoară activitatea profesională, Cynthia, dar şi o adolescentă pe care o consideră că o soră mai mică, aceasta din urmă fiind singura persoană care-i acceptă slăbiciunile şi tine la el asemenea unui frate mai mare, Tessa. Totuşi, în ciuda divergentelor din această familie ciudată, ei sunt mult mai uniţi decât familia lui Mae.
Justin se afla în exil, în Panama, după ce a eşuat la o operaţiune a lui RUNA, operaţiune pe care el o conducea...
Dar, să vă explic putin mai multe despre RUNA, nu este doar serviciul secret la care vă aşteptaţi, de fapt este o ţară, unde locuiesc gemmans. Se pare că în urmă cu mai mult timp a avut loc Declinul, iar RUNA încearcă să controleze cele trei principii responsabile pentru Declin: manipularea biologică, religia şi separarea culturală. Astfel încât, RUNA a ajuns una dintre cele mai puternice şi dezvoltate tari din lume, dar, în acelaşi timp încearcă să se extindă în întreaga lume cu ajutorul armatei şi securităţii ei. În restul lumii, după Declin, religia a căpătat foarte mult teren în funcţie de culturile diferite şi puterea adepţilor. De aceea, RUNA s-a impus cu o mână de fier şi toţi adepţii sunt închişi, iar acum, aceşti adepţi se ascund în zonele unde RUNA nu şi-a impus dominaţia, precum Panama...

Aceste este job-ul lui Justin, sau cel puţin era până a intrat într-un conflict cu superiorii lui şi astfel a fost concediat şi exilat din ţară Ceea ce trebuie să înţelegeţi este faptul că RUNA accepta un comportament mai libertin din partea angajaţilor, dacă luăm în considerare toate viciile lui Justin, dar ceea ce nu acceptă, sub nicio formă, este să încalci cele trei reguli, ceea mai importantă fiind credinţa într-o zeitate, numai simplă afirmaţie că s-ar putea să fie ceva adevăr în credinţele lor îţi poate aduce penalităţi grave. Desigur, acest regim al RUNEI nu este neobişnuit, dacă luăm în considerare dorinţa de a menţine anumite reguli, dar măsurile de aplicare a pedepselor sunt stricte, de asemenea modul de abordare a adepţilor pare greşit. 
Totuşi, revenind la subiect, deşi Justin a fost exilat, s-ar părea că superiorii săi au nevoie de expertiză lui, de aceea Mae este desemnată să-l aducă din Panama înapoi la sediu pentru a se ocupa de investigarea unor crime, cu tentă religioasă.
Mae nu este fericită de această turnură a situaţiei, în special pentru că este conştientă de faptul că este sancţionata de superiorii ei pentru problemele apărute cu ultimul ei iubit din timpul înmormântării lui. Sarcina de a fi un bodyguard pentru un exilat nu este cea mai îngrozitoare pedeapsa, asta desigur dacă nu eşti un soldat de elită precum Mae şi, astfel începe căutarea lui Justin.
Între timp, Justin a intrat în unele belele cu familia unei foste partenere de pat, aşadar se afla în pericolul de a fi linşat de fraţii fetei, bineînţeles că acesta este momentul intervenţiei lui Mae, care neştiind că îl salvează e faimosul Justin March, schimba rezultatul luptei în favoarea lui şi vor petrece noaptea împreună, cu alte cuvinte vor avea o aventură de o noapte... 
A doua zi, Mae este abandonată şi, neînţelegând ce se petrece şi cu orgoliul rănit continua să-l caute pe March, nefiind conştientă de faptul că deja l-a găsit... 
March, pentru a nu da mai multe explicaţii (şi având în vedere problemele cu ultima lui iubiţica, îi putem da puţină dreptate) se prezintă în faţa lui Mae cu un nume fals şi astfel, îi obţine încrederea şi o cucereşte pentru noaptea respectivă, dar Justin are un secret, ce-l va determina să o părăsească pe Mae imediat, deşi îşi dorea să petreacă mai mult timp cu ea...
Secretul: Zeii există...
Fiecare persoană este capabilă de a deveni un adept, în special cele care au o origine adânc înrădăcinată cu mitologiile lumii, iar Justin a jurat credinţa unui zeu pe care nu-l cunoaşte, dar acel jurământ se află sub povara unor condiţii...
Când va întâlni o fată căreia să-i ofere o cunună de flori, acela va fi momentul în care Justin va începe să se pregătească pentru a deveni unul dintre marii preoţi ai zeului respectiv. Evident, Justin nu-şi doreşte o astfel de pregătire, de fapt nici măcar nu-şi doreşte să existe o legătură între el şi zeul respectiv, indiferent care este acela, dar deja beneficiază de Horatio şi Magnus, cei doi corbi fideli zeului, corbi ce locuiesc în mintea lui şi îl îndrumă, protejându-l cu sfaturi de acţiunile lui prosteşti.
Nu aş vrea să dezvălui mai mult pentru a nu va strica plăcerea lecturii cu aceste spoilere, de aceea mă voi opri aici, dar nu înainte de a menţiona că deşi naraţiunea se realizează la persoana a treia, atât din perspectiva lui Mae cât şi a lui Justin, sentimentele şi emoţiile sunt descrise la fel de bine ca şi în cazul folosirii naraţiunii la persoana întâi, dar este evident din moment ce vorbim de Richelle Mead...
Caracterizarea personajelor:

Mae - o luptătoare extraordinară (asemenea lui Roşe) şi cu un raţionament rece şi calculat (asemenea lui Sydney), în acelaşi timp e curajoasă, inteligenta şi are alura unei adevărate nobile, datorită educaţiei ei. Totuşi, chiar şi ea are un secret pe care nu-l înţelege şi încearcă să-l ignore, secret care are o strânsă legătură cu Justin, deşi ea încă nu ştie acest fapt...

Justin - încăpăţânat, iubitor de băuturi alcoolice, iubitor de pariuri, iubitor de femei, cu alte cuvinte o versiune puţin mai diferită şi mai matură, că vârsta cel puţin, a lui Adrian Ivashkov- vă puteţi imagina că-l ador deja, nu-i aşa?

Dar March are un secret cumplit, secret pe care încearcă să-l ignore, folosindu-se de viciile lui, în speranţa că nu a înnebunit deja.
Cu ajutorul lui Horatio şi Magnus reuşeşte să descopere secretul lui Mae, dar şi faptul că ea este femeia ce-l va lega definitiv şi irevocabil de zeul căruia i-a jurat credinţă împotriva voinţei sale cu mulţi ani în urmă. Bineînţeles, că dacă superiorii lui ar descoperi acest secret ar pierde orice oportunitate de a-şi recăpăta vechea viaţă, plus că expulzarea ar părea o joacă de copii în comparaţie cu noua pedeapsă.

Verdict Final - un debut extraordinar în lumea distopiei, Richelle construieşte o lume magnifică, în care mitologia şi armata se împletesc perfect realizând o lume complexă a unui război între vechea religie şi noul regim militar, un regim în care niciodată nu ştii cine îţi este prieten şi cine îţi este duşman...

Notă: 10/5, seria începe mult prea bine pentru a-i oferi doar calificativul 6/5.





Ce părere aveţi? Vreţi să începeţi această serie?

Citate:

“I can understand bitchiness in any language.”
“Wise men don't need concrete answers. By definition, they need wisdom." ~ Geraki”
“We're pieces on a gameboard, Dr. March, and some of us are more powerful than others. You. Me. Her. We're the ones the gods want. We're the ones they're fighting over.”

“She made no other moves, but there was tension in her that said she was a lioness that could strike at any moment.
You know, remarks Magnus conversationally, lionesses do all the work while lions sit around.”


Seria



 Gameboard of the Gods (Age of X, #1)
by Richelle Mead

0 Response to "Recenzie: Gameboard Of The Gods ( Age of X#1) de Richelle Mead"

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme