Niciodata Impreuna? - The Edge of Never de J.A. Redmerski

The Edge of Never- Niciodata impreuna? de J.A Redmersky

Coperta originala



Coperta noastra





Descriere:

Camryn Bennett, o tanara in varsta de douazeci de ani,crede ca stie exact in ce directie se indreapta viata ei.Insa dupa o noapte de pomina la cel mai extravagant club din Raleigh, North Carolina, socheaza pe toata lumea- inclusiv pe sine- cand se hotaraste sa renunte la singura viata pe care a cunoscut-o vreodata si sa ia totul de la inceput.Avand la ea doar poseta si telefonul mobil, Camryn se urca intr-un autobuz Greyhoud, gata sa se gaseasca pe sine insusi. In schimb il gaseste pe Andrew Parrish.

Sexy si provocator, Andrew o face sa simta dragostea si pasiunea in feluri pe care Camryn nu si le-ar fi imaginat niciodata. Dar, barbatul din viata ei ascunde un secret. Ii va apropia acesta definitiv sau ii va distruge ireversibil?

Recenzie:

As vrea sa incep prin a mentiona ca aceasta carte nu este o lectura plina de scene dramatice, iubiri imposibile, complicatii, tragedii si pur si simplu un Twilight pentru adulti ( nu vreau sa jignesc fanii seriei - si eu fac parte dintre ei- dar trebuie sa recunoastem ca seria respectiva este plina de drama ), deci ma asteptam la o asemenea . Sunt convinsa ca va intrebati de ce m- as astepta la o furtuna de emotii si complicatii emotionale...

Ei bine, pentru inceput titlul romanului ' Niciodata impreuna? ' sau in versiunea originala ' The Edge of Never' . Inainte de a va explica motivele mele as vrea sa clarific o problema - cea a modificarii titlului original- am observat ca a aparut o polemica in privinta lui. Pot marturisii cu mana pe inima ca nu intelegeam de ce a fost ales si modificat titlul original, dar nici nu condamnam editura pentru alegerea facuta, pana la urma reprezinta o mare responsabilitate alegerea unui titlu potrivit care sa atraga atentia unui public cat mai numeros posibil si cu toate ca, noi eram in cunostinta de cauza in privinta acestei duologii, restul populatiei nu este ( citandu-l pe Alexandru Lapusneanu cu una dintre frazele lui faimoase in literatura : ' prosti, dar multi!') , trebuie sa luam in considerare ca pana la urma majoritatea primeaza in fata individului oarecare. Evident, acest titlu parea ales mai degraba ca o strategie de marketing decat o ilustrare mai scurta a povestii ( si asa cum deja am subliniat este important sa se vanda acest titlu nu doar unui public restrans, cunoscator, daca editura vrea sa-si continuie activitatea, atunci trebuie sa-si plateasca toate datoriile- incluzand drepturile pentru publicare, traducatori, editori, angajati etc.- si sa obtina suma necesara pentru continuarea activitatii ). DAR, s-a dovedit ca ma inselam amarnic, deoarece trebuia sa ma gandesc la simbolism ( in prima carte, eroina si eroul se afla parca pe marginea unui prapastii adanci si niciunul dintre ei nu vrea sa se arunce, sa se dezvaluie cu totul in fata celuilalt, implicit si in fata publicului, si sa dea cartile pe fata, de aici si alegerea titlui original: 'The Edge of Never) , luand in considerare ceea ce am aflat, trebie sa analizam putin si simbolistica titlului romanesc: ' Niciodata impreuna?'. Traind cu un parinte care respira, mananca si iubeste cu toata fiinta lui sarcasmul, am invatat sa-l folosesc si sa-l perfectionez, de aceea recunosc importanta semnelor de punctuatie, care folosite cu multa grija si atentie poate face o mare diferenta in cadrul unui discurs.Acum, stiu ca multi nu vedeti legatura intre sarcasm si prezenta semnelor de exclamare, dar este foarte importanta, ea ne caracterizeaza si chiar daca nu ne place, ne incadreaza intr-o anumita categorie. De aceea trebuie sa fim foarte atenti la semne si accente, astfel ajungem la 'Niciodata impreuna?' care prezinta acel mic semn de intrebare plus aceea intrebare, o incertitudine a relatiei lor, o relatie nedefinita, cei doi eroi aflati intr-un dans al iubirii nesigur, amandoi fug de responsabilitatea unei relatii reale, dar in acelasi timp traind-o. O contradictie in termeni, un oximoron ce apare frecvent in roman, dar vom discuta mai pe larg putin mai tarziu.

Revenind la subiectul initial, m-am asteptat la drama si putina depresie in acest roman, DAR m-am inselat complet, relatia personajelor, desi putin dramatica, pasionala, in acelasi timp era si relaxata, dulce, sexy si linistita- inca un oximoron - ceea ce compenseaza pentru secretele si complicatiile emotionale din roman.

In incipit o cunoastem pe eroina care este prezentata in relatiile cu prietenii ei, dar si in mod indirect prin gandurile si trairile ei. Pot spune ca relatia cu prietena ei cea mai buna,Natalie. Contrar tuturor asteptarilor mele, relatia lor de prietenie este foarte profunda, chiar daca par antiteza celeilalte, Camryn - cuminte, blonda,controlata, inocenta si, respectiv Natalie- fata gotica, bruneta, dezinhibata si necontrolata. In pofida acestui fapt, amandoua se protejeaza una pe cealalta, o relatie pe care putine persoane sunt suficient de norocoase sa se bucure de ea. Dar aceasta relatie va fi pusa incercare cand, intr-o seara, iubitul lui Natalie, care era indragostit in secret de Camryn, gelos pe Blake, un pretendent al lui Camryn, o 'salveaza' pe aceasta de la un posibil viol, actiune inutila nascuta din gelozia lui, doar ca intr-un final ca sa incerce sa se impuna cu forta asupra Camryn. Din acel moment, Camryn incearca sa procedeze in mod corect si sa-i dezvaluie adevarul lui Natalia, dar aceasta se infurie si o acuza pe Camryn pentru seducerea iubitului ei, Damon. Astfel, ajungem cu pasi repezi de la incipit la intriga, dupa aceea trecem la expozitiune. Adevarul este, este timpul care face tranzitia de la o etapa la cealalta este relativ scurt, dar aflam incredibil de multe informatii in acest timp, dar odata cu aparitia expozitiunii, desfasurarea actiunii se face putin mai lent, dar la fel ca in prima a romanului, eroina noastra va trece printr-o serie de peripetii, care conduc catre punctul culminant si finalul cartii. Naratiunea se face la persoana intai, existand doi naratori- Camryn si Andrew- autori ce prezinta actiunea intr-un mod diferit, astfel incat se observa cu usurinta inexperienta de viata a lui Camryn in antiteza cu maturitate atat pe planul sexual cat si in examinarea comportamentului celorlalte personaje. Dar, ceva ii atrage si le uneste destinele in mod irevocabil, chiar si in pofida vointei lor.

Mai exact, Camryn ranita de indiferenta persoanelor iubite, ingrozita ca viata ei se transforma intr-o rutina ingrozitoare, hotaraste sa fuga. Andrew, bantuit de proprii lui demoni, se simte obligat sa-i infrunte si astfel, intamplarea, soarta ii pune fata in fata, prin prezenta lor in acelasi autovehicol- un autobuz in drum spre Texas- dar, doar sunetul muzicii le uneste destinele, chiar de mai multe ori, pe parcursul romanului...

Intalnim notiunea de simbolism pe tot parcursul romanului, prin prezenta unei calatorii atat oe planul fizic cat si spiritual, un bildungsroman in centrul careia se afla Camryn si povestea ei.Este adevarat ca unele situatii se repeta,motivul atacului, al unui posibil viol, dar cred ca autoarea a incercat sa atraga un semnal de alarma asupra situatiei lui Camry- ' chiar daca Camryn isi gaseste printul din povesti intr-un autobuz, asta nu inseamna ca este in regula sa vorbiti cu strainii'- mai ales ca acest roman poate fi citit de unele tinere usor influentabile. Dar, ce tot vorbesc, in aceasta era, exista pradatori atat in viata reala cat si online - niciodata nu poti sti cine este la capatul celuilalt monitor sau telefon.

Caracterizarea personajelor



Camryn. Are multe secrete, dar inexperienta ei de viata se reflecta chiar si in modul in care isi pastreaza secretele, nereusind se le ascunda pentru foarte mult timp de cititor sau de Andrew. Ea este departe de a fi timida in interior, dar la inceputul romanului este inchisa in relatiile cu celelalte personaje, desi in urma monologurilor interioare se vede cu usurinta ca ea ar spune multe, doar ca a fost foarte afectata de intamplarile din trecut- in principal pierderea unei persoane foarte dragi, o umbra ce planeaza asupra relatiilor amoroase.

Camryn adora sa-si impleteasca parul blond, fiind una dintre trasaturile ei fizice atent subliniate de autoare, astfel conturandu-se o imagine angelica a personajului, ce-l va atrage pe erou, care isi doreste sa-i arate, spre deliciul publicului matur, placerile 'pacatoase', dar extrem de sexy.

Andrew este cel de-al doilea narator al romanului, dar care este antiteza lui Camryn. Daca Camryn are viitorul deja conturat si planificat sub atentia constanta a mamei ei, Andrew traieste dupa principiul Carpe Diem - fiecare noua zi este tratata ca si cum ar fi ultima, dar moartea inevitabila a tatalui lui il obliga sa se intoarca acasa , locul ce-l sperie cel mai mult, din mai multe motive personale, motive ce se vor transforma in secrete periculoase pentru relatia lui cu Camryn.

Andrew, este foarte talentat din punct de vedere muzical, fiind un bun cunoscator al acestei arte, observa foarte curand talentul lui Camryn, pe care o va incuraja sa-si urmeze visurile si sa cante alaturi de el.

Natalie- este un personaj aflat in antiteza cu personalitatea lui Camryn, dar in acelasi timp o completeaza, fiind privite ca ying la yang. Desi Natalia va face unele greseli, in cele din urma o va ajuta pe Camryn sa realizeze un fapt foarte important in relatia ei cu Andrew.

Ian-.

Probabil va intrebati de nu am completat caracterizarea acestui personaj. Ei bine, va trebui sa cititi si sa aflati singuri mai multe despre el precum si celelalte episoade secundare : Damon, mama lui Camryn, tatal lui Andrew, dar si cele episodice precum mama lui Andrew, Blake si ticalosul din autobuz.

Totusi, trebuie sa va avertizez ca sunt si unele puncte negative ale romanului: vor ramane unele intrebari fara raspuns si deznodamantul pare grabit, in momentul aparitiei punctului culminant, va aparea aproape imediat, fara a ne acorda un moment de respiro si procesare a evenimentelor. Singura explicatie ar fi aceea ca autoarea s-a grabit sa finalizeze romanul. Refuz sa cred ca a fost doar o strategie de marketing, panala urma autorul se ' conecteza' cu personajele sale, nu doar le vinde pur si simplu.

Nota mea finala 4/5.

In ciuda acelui final grabit, romanul merita fiecare banut si constituie o opera literara extraordinara aflata la limita noului gen New Adult si a genului Adult, o combinatie geniala si unic, in care umorul se imbina cu drama in parti egale.



Citate:




"Parintii au aceasta opinie deformata ca nimeni sub douazeci de ani nu poate sti, pur si simplu, ce este dragostea, ca si cum varsta pentru iubire s-ar reglementa la fel ca varsta legala pentru consumul de bauturi alcoolice.Ei cred ca 'dezvoltarea emotionala' a psihicului unui adolescent este prea slaba ca sa inteleaga dragostea, sa stie daca este 'reala' sau nu.
Asta este o idiotenie.
Adevarul este ca adultii iubesc in feluri diferite, nu intr-un singur fel.(...)"

"Nu se misca. Il bat mai tare. El se intoarce si deschide incet ochii, uitandu-se la mine cum stau cu burta sprijinita pe spatarul scaunului.
Se ridica si-si trage castile din urechi, lasand muzica sa tasneasca din difuzoarelemicute.
- Te deranjeaza sa le dai putin mai incet?
- Ai putut sa auzi asta? spune el.

Eu ridic o spranceana si spun:
- Ihi, da, e destul de tare.
El da din umeri si apasa cu degetul mare pe butonul de volum al MP3- playerului, iar muzica se aude in surdina.
- Multumesc, spun si ma las sa alunec inapoi in scaun.
De data asta, nu ma lungesc pe cele doua scaune in pozitie fetala, ci ma las intr-o parte si-mi sprijin capul, din nou, de geam.Incrucisez bratele si inchid ochii.
- Hei.
Ochii mi se deschid, dar nu-mi misc capul.
- Ai adormit deja?
Imi ridic capul de pe geam si ma uit in sus la tipul care pluteste deasupra mea.
- Doar ce am inchis ochii, spun. Cum as putea sa fi adormit?
- Pai nu stiu, sopteste el. Bunicul putea sa adoarma in fix doua secunde dupa ce-si inchidea ochii.
- Bunicul tau era narcoleptic?
Pauza.
- Nu, din cate stiu eu.
Oo, asta este ciudat.
- Ce doresti? intreb la fel de incet cum a facut-o si el.
- Nimic, spune el ranjind in jos spre mine. Voiam sa stiu doar daca ai adormit.
- De ce?
- Ca sa pot da muzica mai tare."





Nu cred ca mai trebuie sa mentionez ca astept cu nerabdare continuarea acestui roman- The Edge of Always, din aceasta duologie.

Acest roman il puteti cumpara de la Editura Trei, Libris, Okian, Books Express, Elefant, Amazon, Bookdepository.

5 Response to "Niciodata Impreuna? - The Edge of Never de J.A. Redmerski"

  1. Unknown says:

    Ai idee cam pe cand se va publica si celalalt volum??Nu prea imi place sa citesc doar o parte si apoi continuarea sa apara foarte tarziu!
    Felicitari pentru recenzie si citatele imi plac mult!

    Am auzit muuulte pareri bune despre aceasta carte si de multe ori am vrut sa mi-o iau, insa stiind ca mai sunt volume ce trebuie sa apara tot amanat sa o citesc.
    Am cateva serii inceput si astept de mult sa apara continuarile si nu prea vreau sa mai pun una pe lista. :3

    Inca de cand a aparut ma intriga foarte mult aceasta carte si inca sper sa am sansa si eu sa o citesc.
    Imi place recenzia ta si citatele pe care le-ai ales. M-a amuzat foarte tare faza cu muzica. :))
    Mai ales partea asta:
    "Nimic, spune el ranjind in jos spre mine. Voiam sa stiu doar daca ai adormit.
    - De ce?
    - Ca sa pot da muzica mai tare." :)))
    Nu cred ca mai am rabdare pana o voi citi si eu!! :D

    Unknown says:
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.
    Unknown says:

    @Andreea Ilie
    Imi place citatul postat de tine. Cred ca replica asta m-a facut sa citesc si eu cartea. :)))
    Da,este foarte frumoasa.Imi place foarte tare.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme