Bloodlines- Academia Vampirilor de Richelle MeadRecenzie

Aş fi vrut să incep cu recenzia primei serii fantasy pe care am citit-o- Amurg/Twilight- dar să recunoaştem - marea majoritate deja aţi citit-o sau aţi aflat din alte surse despre ea- deci, am decis să recurg la o alta serie care se afla in topul favoritelor mele- nu a fost deloc uşor pentru că sunt sigură că le cunoaşteţi deja-totuşi, am observat ca există necunoscători ai acestei minunate serii.
Să incepem cu sinopsis-ul:
Bloodlines (Bloodlines #1)

de Richelle Mead
Blood doesn't lie...


Sydney is an alchemist, one of a group of humans who dabble in magic and serve to bridge the worlds of human and vampires. They protect vampire secrets - and human lives. When Sydney is torn from her bed in the middle of the night, at first she thinks she's still being punished for her complicated alliance with dhampir Rose Hathaway. But what unfolds is far worse. Jill Dragomir - the sister of Moroi Queen Lissa Dragomir - is in mortal danger, and the Moroi must send her into hiding. To avoid a civil war, Sydney is called upon to act as Jill's guardian and protector, posing as her roommate in the last place anyone would think to look for vampire royalty - a human boarding school in Palm Springs, California. But instead of finding safety at Amberwood Prep, Sydney discovers the drama is only just beginning...


În incipit aflăm că au existat unele consecinţe ca urmare a acţiunii evenimentelor din 'Sacrificiu Final' (Academia Vampirilor #6)- acţiuni juste şi esenţiale pentru salvarea eroinei din seria menţionată - dar acţiuni care au schimbat irevocabil destinele personajelor din serie, bineînţeles, nu doar în sens pozitiv (Lissa, prietena cea mai bună a eroinei din Academia Vampirilor, va deveni regină, dar sora ei vitrega, Jill, va deveni inamicul public numărul 1 datorită unei legi arhaice ). În plus, cu aceastâ oportunitate, descoperim şi consecinţele acţiunilor 'nesăbuite' ale alchimistei Sydney Sage, precum şi motivul care a determinat-o să acţioneze împotriva semenilor ei. Nu-i aşa ca sunteţi puţin curioşi ?
Da,aşa cum am menţionat, înainte de a mă abate de la subiect, Sage este o persoană non-grata în faţa tatălui ei, Jared Sage şi, aproape renegată de sora ei, Zoe, pentru că i-a uzurpat locul 'de drept' în rândul alchimiştilor ...
Cunoscând situaţia, atât din punctul de vedere pozitiv cât şi negativ, Sydney se sacrfică şi practic 'cerşeşte' obligaţia de a deveni responsabilă pentru bunăstarea vampirilor noştri.Dar, încă din incipit, îl cunoaştem pe cel care i-a influenţat destinul şi acţiunile săvârşite în Academia Vampirilor- Keith Darnell- şi luaţi aminte copii, el este 'Spânul' nostru în varianta americană!
Dar, ne reîntâlnim cu Rose (cine nu o cunoaşte pe Rose, să ridice mâna sus!)- ei bine, Rose este naratoarea si unul dintre personajele principale din AV -, dar şi tatăl ei,Abe/Ibrahim, un turc cu un simţ al umorului mortal (la propriu) care a 'ajutat-o' pe Sage într-un anumit moment, pe Jill, pe gardianul Eddie, precum şi pe un anumit vampiraş flapant, amuzant, incorigibil... dap, Adrian Ivashkov!

“Emerald green eyes studied us from a face that could have been sculpted by one of the
classical artists I so admired. Shocked, I dismissed the comparison as soon as it popped into my head. This was a vampire, after all. It was ridiculous to admire him the way I would some hot human guy.”

“So. Are you guys here to convert me or sell me siding?”


“They're waiting for you. Go on in." Adrian leaned close to Keith's ear and spoke in an ominous voice."If. You. Dare.”

“Hey Sydney," she said, giving me a small, crooked smile as she entered the room. Her flashing, dark eyes were friendly, but they were also assessing everything in the room, much as Eddie's gaze was. It was a guardian thing. Rose was about my height and dressed very casually in jeans and a red tank top. But, as always, there was something as exotic and dangerous about her beauty that made her stand out from everyone else. She was like a tropical flower in this dark, stuffy room. One that could kill you.”

“Rose scowled. 'I should be the one staying. I should be Jill's roommate. No offense, Sydney. We need you for the paperwork, but I'm the one who's gotta kick anyone's ass who gives Jill trouble.”

În expoziţiune,aflăm că adaptarea unui vampir in Palm Springs nu este atât de simplă pe cât ar părea, soarele fiind doar o problemă minora a întregii situaţii! Vom cunoaşte personaje noi, care vor ajuta intr-o măsură mai mică sau mai mare, la instalarea unei rutine a personajelor din AV, dar, vom afla şi motivul care l-a determinat pe Adrian să fugă de la Curte (în afară de Rose), un motiv care-l va apropia încetul cu încetul de Sydney- trecând prin toate stagiile - de la obligaţie, la la exasperare, prietenie si într-un final... atracţie (Hei!Doar nu vă aşteptaţi la iubire instantă!). Există şi un mister în acest roman- de fapt sunt două- desi iniţial totul ar părea fabularea unui bătrân vampir simpatic şi inofensiv, Clarence, care crede in vânătorii de vampiri (şi nu mă refer la strigoi).
Cel mai mult mi-a plăcut că cei doi eroi nu se iubesc, plac si nici măcar nu se suportă, dar sunt obligaţi de circumstanţe să colaboreze pentru a re zolva misterul din spatele tatuajelor, dar şi misterul fetelor dispărute.Deznodământul mi-a plăcut cel mai mult pentru că reprezintă inceputul seriei, cel puţin din perspectiva romantismului, dar se preconizează şi intriga romanului următor...

Caracterizarea personajelorSydeney. Dacă Sydney ar trebui să se caracterizeze in câteva cuvinte- acelea ar fi: inteligentă şi capabilă, dar acestea sunt calitaăţile unui bun alchimist. Iar, dacă luăm în considerare modul în care este privită în ultimul timp datorită actelor sale de rebeliune, atunci ştim că este disperată să se reafirme în ochii superiorilor, dar şi a tatălui ei, Jared. Ea este blondă şi are ochii căprui cu puţin auriu in ei, iar aura ei este aurie, caracteristică intelectualilor cu puţin purpuriu (caracterizată de Adrian), dar pentru ea aceste calităţi nu au niciun fel de importanţă, cel puţin nu atât timp cât planează posibilitatea de a fi recrutată ca alchimist şi sora ei mai mică, Zoey (fără să mai discutăm despre influenţa tatălui fetelor asupra lor).
Luând in considerare coroborarea acestor factori, presiunea de a face ceea ce trebuie şi a îndeplini voinţa alchimiştilor este enormă, de aceea va lua unele măsuri drastice- spre exemplu de a dădăci micuţa familie de dhampiri şi moroi, care par să ajungă în bucluc mereu, chiar şi fără voia lor.
În plus, ea are un secret foarte periculos ce-l priveşte pe Abe, secret care i-ar putea periclita poziţia ei în rândul alchimiştilor şi ea nu-şi poate permite aşa ceva, cel puţin nu atât timp cât Keith aşteapta...

Adrian.El rămâne Adrian pe care-l cunoaştem în AV- dependent (alcool, ţigari, femei), dar de data aceasta se poate vedea foarte clar cum trădarea lui Rose şi-a pus amprenta asupra lui, de aceea încearcă să compeseze acest gol prin viciile lui.
La fel ca şi în cazul lui Sydney, acesta are un secret ce ar putea răsturna piesele de pe tabla regalităţii, de aceea este imperativ ca el să rămână ascuns alături de Jill...

Jill...ascunde un secret şi este conştientă de importanţa secretului domiciliului ei, dar nu este uşor atunci când locuieşti într-un loc atât de însorit (moroii sunt slăbiţi de lumină), eşti urmărită de un designer care crede că vei deveni următorul model din revista Vogue, te îndrăgosteşti de un moroi mai matur decât tine şi s-ar putea să ai o relaţie cu un băiat obişnuit...

Eddie- rămâne acelaşi Eddie de la sfârşitul seriei AV, un cavaler rătăcit în secolul acesta, un mini-Dimitri în devenire, un băiat îndrăgostit de... aşteaptă!
Ah, da, in acest roman se îndrăgosteşte iremediabil de personajul nepotrivit, dacă luăm în considerare statutul ei....

...Şi încă două personaje importante în cărţile următoare din serie... vă las să le descoperiţi!

Puncte negative- din perspectiva mea nu există puncte negativ, dar eu sunt subiectivă, astfel încât voi selecta câteva aspecte care au dat naştere la o mică polemică pe Goodreads:
-lipsa acţiunii- adevărat, desfăşurarea acţiunii se desfăşoară mult mai lent decât în unele romane din seria AV, dar dacă luăm în considerare că este primul volum...
-o eroină mai puţin implicată în lupte corp la corp- adevărat, Sydney NU ESTE Rose, deci nu vă puteţi aştepta la genul acesta de acţiune... cel puţin nu la început.
-repetiţia anumitor elemente şi caracteristici din lumea AV- logic, doar este o continuare a seriei, cu alte personaje, dar încetul cu încetul, autoarea va face trecerea de la AV (dhampiri, moroi, lupte pentru guvernare) la Bloodlines (dhampiri, moroi, vânători de vampiri,vrăjitoare, regalitate) . Deci, trebuie să aveţi puţină răbdare!

Acestea fiind spuse, punctajul meu este 5/5, seria merită fiecare bănuţ şi o puteţi lua la un preţ accesibil de pe Okian,bookdepository sau libris.3 Response to "Bloodlines- Academia Vampirilor de Richelle Mead"

  1. Unknown says:

    Eu nu am citit ,inca cartea,dar am auzit ca nu se compara cu AV! Pai normal ca nu pentru ca dupa cate imi dau seama din recenzia ta este vorba despre alte personaje si deobicei prima parte nu este asa de palpitanta! Eu o astept sa apara si la noi poate nu am mult de asteptat!

    Nu am citit aceasta carte, insa am citit Academia Vampirilor (AV) care mi-a placut foarte mult, se afla in totul seriilor mele preferate. Imi place mult stilul autoarei Richelle Mead, deci presupun si ca aceasta carte imi va placea. Abia astept sa apara si la noi. :)

    Frumoasa recenzia! :D Inca nu m-am apucat de seria aceasta, ma asteapta frumos in locatia destinata ei ca sa o rasfoiesc asa cum trebuie.
    Ii ador pe Adrian si Sydney si abia astept sa le aflu povestea si cum va decurge relatia celor doi. Adrian e facut special pentru Sydney, nu pentru Rose. Chiar daca mai este el suparat din cauza asta, ii va trece si o va vedea pe Syd ca o potentiala iubita, chiar daca el e un moroi si ea, o alchimista. Cui ii pasa? Cand doi "oameni" se iubesc, nu ar trebui sa le mai pese de absolut nimeni si nimic.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme